Raksta attēls

No 10. janvāra Latvijas kinoteātru repertuārā parādās jaunā, bet jau sevi pierādījušā režisora Kārļa Lesiņa pirmā pilnmetrāžas spēlfilma “Izmisums” – mistiska drāma par jauna vīrieša cīņu ar sevi.

 

Režisoram Kārlim Lesiņam, kura filmogrāfijā ir jau divas dokumentālās filmas (Vectēva tēvs un Apgāztā mēness zīmē), spēles īsfilma Konvertīti (2016) un divas Nacionālās kino balvas Lielais Kristaps (2016 un 2017), pirmā pilnmetrāžas spēlfilma Izmisums ir dziļi personisks darbs. Filmas Izmisums centrā ir savas identitātes meklējumi un iekšējā cīņa pašam ar sevi, kas režisoram ir labi saprotamas, paša piedzīvotas tēmas. “Filma ir par to, kā samierināties ar tuva cilvēka zaudējumu un tad dzīvot tālāk. Kā atrast motivāciju, kā aizpildīt to tukšumu, kas izveidojies, – tā, lai tas neietekmētu tavu dzīves kvalitāti,” par filmu stāsta Kārlis Lesiņš.

Gatim dzīvē sākusies melnā svītra — viņu atlaiž no darba, pamet draudzene, sākas veselības problēmas. Viņš ir spiests doties uz savu bērnības mājokli — lauku māju. Mazajā ciematā viņš satiek skaisto benzīntanka darbinieci Miu un iekļaujas sektai līdzīgā kopienā, kuru vada valdzinoša šamane. Šī satikšanās pārtop par mistikas apvītu psihiatrijas seansu, pār kuru Gatis sāk zaudēt kontroli. Iedomas un realitāte savīties spraigu notikumu virknē, no kuras atpakaļceļa vairs nav…

Galvenajā lomā redzams skatītājiem jau labi pazīstamais teātra un kino aktieris Kaspars Zāle (iepriekš piedalījies Aika Karapetjana spēlfilmā Pirmdzimtais (2017), daudzsēriju mākslas filmā Sarkanais mežs (2019)), kurš šīs lomas vajadzībām pārdzīvojis gan fiziskas, gan psiholoģiskas transformācijas. Citās lomās redzami jaunie aktieri Alise Danovska, Kaspars Gods, Jēkabs Reinis, Līga Vītiņa un jau pieredzējušākie kolēģi Vita Vārpiņa, Dārta Daneviča un citi.

Arī kameras otrā pusē pulcējusies jaunu kinoprofesionāļu grupa — operators Mārtiņš Jurevics, filmas mākslinieks Gints Sippo, gaismu mākslinieks Toms Ločmelis, montāžas režisors Oskars Morozs, grima māksliniece Patrīcija Kokina, producenti Kristīne Āboliņa Baltkāje un Dominiks Jarmakovičs, līdzproducentes Arta Ģiga un Lelde Prūse.

Filmas mūziku sarakstījis pazīstamais elektroniskās mūzikas DJ un producents Makree, kurš īpaši filmai veidojis arī singlu Places & Spaces. Filmā dzirdamas arī grupas The Bad Tones, Kato un Židrūna kompozīcijas.

Mistiskā drāma Izmisums Latvijas kinoteātros no 10. janvāra — meklējiet kinoteātros Kino Citadele, Splendid Palace, Cinamon Alfa, K. Suns un Kino Bize Rīgā, arī Ventspils kinoteātrī RIO, Vidzemes koncertzālē Cēsīs, Kino Lora Siguldā, Cinamon Balle un kultūras namā Wiktorija Liepājā.

Spēlfilma Izmisums tapusi ar Valsts kultūrkapitāla fonda finansiālu atbalstu.

Filmu Latvijā izplata kinoprojekts Spektrs.